Dżakfrut tropikalne owoce z Indii które zastępują mięso – Zdrowie

Jak zmieniały się granice Hiszpanii na przełomie wieków? [video] – Portal historyczny Histmag.org
11 października 2017
11 października Dniem Pamięci o Generale Kazimierzu Pułaskim w USA – Felietony
11 października 2017
Pokaż wszystko

Dżakfrut tropikalne owoce z Indii które zastępują mięso – Zdrowie


Kolorem i kształtem przypomina gigantyczną gruszkę, a niektórzy twierdzą nawet, że jajo dinozaura rodem z Parku Jurajskiego. Dżakfrut to olbrzymi, osiągający nawet do metra długości i 40 kg wagi, owoc chlebowca czterolistnego – drzewa rosnącego wyłącznie w krajach o klimacie tropikalnym, przede wszystkim w Indiach, Afryce oraz Ameryce Południowej.

W tych rejonach drzewa bochenkowe z naręczem dżakfrutów są jednymi z najbardziej popularnych i łatwo dostępnych roślin. W Tajlandii, Bangladeszu czy Indonezji rosną prawie wszędzie – zarówno „dziko”, jak i w przydomowych ogrodach. Co najważniejsze, nie wymagają skomplikowanej pielęgnacji – są samowystarczalne i nie potrzebują ciągłego nawadniania. Dlatego w południowej Azji dżakfruty uchodzą za produkt nieszczególnie wyszukany, a wręcz powszedni, który stanowi podstawę wyżywienia głównie najuboższych warstw społecznych. Okazuje się jednak, że czasy świetności te niezwykłe egzotyczne owoce mają dopiero przed sobą. W państwach europejskich i USA dżakfruty robią ogromną furorę jako substytuty mięsa w kuchni wegetarian i wegan wypierając dotychczas stosowane w tym celu tofu. A wkrótce mogą też zupełnie wyprzeć z użycia żywność pochodzenia zwierzęcego i stać się lekiem na niedobór pożywienia na świecie. Jak to możliwe?

Link do źródła artykułu