O kaloryczności porannej kawy
25 stycznia 2008
Walce Fryderyka Chopina
22 marca 2008
Pokaż wszystko

Continuum na temat kawy

Jakiś niedaleki czas temu przytaczałem tu na moim blogu artykuł poświęcony kaloryczności porannej kawy, teraz chciałbym przedstawić artykuł napisany na łamach pisma “Teraz Zdrowie”, napisanego przez autorkę poniższego tekstu panią Agatę Piotrowską, której dziękuję osobiście za materiał z którego dowiemy się o właściwościach tak lubianego przez większość Ziemian – Boskiego napoju.

Niektórzy twierdzą, że Bogów. Przekonajmy się czy właściwości tego napoju mogą podnieść jego rangę do właśnie tego określenia.

“Moc Kawy Jest Jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Pochodzi z Etiopii. W Europie pojawiła się w XVI w.

Nie każdy jednak powinien ją pić, bo kawa uzależnia, a pita nałogowo może wyrządzić więcej szkody niż pożytku.”

Gdy pojawiła się na starym kontynencie, wzbudziła wiele kontrowersji. Była produktem pochodzenia arabskiego, widziano więc w niej dzieło szatana. Na początku XVII w. za przyzwoleniem samego papieża – Klemensa VIII, wkroczyła do świata chrześcijańskiego, by wraz z końcem XIX w. z używki dla elit przeistoczyć się w napój dla każdego.

ZALETY KAWY PITEJ W UMIARKOWANYCH ILOŚCIACH

  • Chroni przed chorobą Parkinsona. Stymuluje naczynia krwionośne w mózgu, dzięki czemu do komórek nerwowych dociera więcej tlenu i substancji odżywczych.
  • Polecana jest osobom cierpiącym na nadkwasotę i niedociśnienie tętnicze
  • Zmniejsza ryzyko pojawienia się raka jelita grubego , wątroby i pęcherza moczowego. Zawiera kwas chloro genowy oraz przeciwutleniacze neutralizujące wolne rodniki
  • Działa moczopędnie, powodując szybsze wydalanie szkodliwych substancji
  • Zapobiega astmie, tłumiąc wydzielanie histaminy. Potwierdziły to ostatnie badania Koreańskich naukowców przeprowadzone na myszach
  • Wpływa korzystnie na metabolizm cukru, zmniejszając ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II
  • Zmniejsza o 40 % ryzyko zachorowania na kamicę żółciową (badanie przeprowadzono na 46 tys. Mężczyzn w wieku 40-75 lat)
  • Zwiększa skuteczność działania środków przeciwbólowych.

UWAGA NAŁOGOWCY

  • Kofeina zawarta w kawie wypłukuje z organizmu magnez i wapń. Powinny pamiętać o tym zwłaszcza kobiety po 40 roku życia, a więc zagrożone osteoporozą
  • Wpływa niekorzystnie na wchłanianie żelaza potasu i cynku
  • Może powodować niestrawność, roztrzęsienie, nerwowość, i utrudniać zasypianie
  • W połączeniu z papierosami i stresem może stać się przyczyną chorób serca
  • Nadmiar kofeiny i innych substancji zawartych w kawie ( jest ich około setki) wpływa niekorzystnie na układ krążenia, drażni błony śluzowe żołądka i jelit. Wrzodowcy w ogóle powinni z niej zrezygnować,
  • Kofeina przedostaje się do mleka karmiących matek, przenika też barierę krew-łożysko, dlatego odradza się ją kobietom w ciąży oraz mamom karmiącym.

Autor: Agata Piotrowska”