Rekomendacja: Polecam serwis Caffeprego.PL

Confutatis & Lacrimosa
16 września 2009
Maria Callas – The Lyrics Tradition
30 października 2009
Pokaż wszystko

Rekomendacja: Polecam serwis Caffeprego.PL

Zdaje mi się, że temat kawy wciągnął mnie bardziej niżbym mógł się tego początkowo spodziewać. Kawę pijam regularnie i o każdej porze dnia przy prawie każdej okazji. Najczęściej jednak na rozchmurzenie, na poprawę nastroju. Dzisiaj chciałem znaleźć jakiś nowy przepis na pyszną kawkę.

Znalazłem serwis tematyczny poświęcony w całości kawie, dodałem go oczywiście na przyszłość do zakładek na stronie mojego bloga by móc łatwo później do niego trafić i tym samym dać uznanie dla twórców tego serwisu. Poniżej jeden z artykułów zamieszczonych na stronie serwisu, a poświęconemu rodzajowi ziaren kaw. Polecam gorąco zapoznać się z jego treścią i oczywiście odwiedziny w tym miejscu bo materiał na niej zawarty to naprawdę kopalnia wiedzy na temat kawy.

[wpcol_3fifth id=”” class=”” style=””]

RODZAJE KAW

Arabica Etiopia Sidamo

jej ziarno wygląda niezbyt atrakcyjnie, smak ma jednak znakomity, korzenno-czekoladowy. Nie jest ostry ani intensywny, głęboki, mocny aromat, lekka kwaskowość. Rośnie w stanie dzikim w naturalnym środowisku.

Arabica Etiopia Djimah

specyficzny, bogaty smak z akcentami winnymi i owocowymi. Mało atrakcyjny wygląd, lecz niepowtarzalny aromat. Rośnie dziko na wys. 1200 m. n.p.m.

Arabica Excelso Kolumbia

uchodzi za najlepszą kawę kolumbijską i ma też najwyższą cenę, łagodny bardzo naturalny i delikatny smak lekko kwaskowy oraz wspaniały aromat, jej smak często bywa określany słowem “jedwabisty” należy ona bowiem do najbardziej zrównoważonych, nadających się do picia o różnych porach dnia.

Arabica Kolumbia Supremo

Mocna i dojrzała, łagodnie kwaskowa z nieznacznym akcentem orzechowym, bardzo wysokiej jakości. Uprawiana na dużej wysokości.

Arabica Brazylijska Minas

o łagodnym i delikatnym smaku, pozbawiona goryczki, o niskiej kwaskowości i czekoladowym posmaku.

Arabica Brazylia Santos

wysokiej jakości ziarno uprawiane w rejon w rejonie Sao Paolo. Bardzo orzeźwiająca, lekko gorzkawa. Doskonały zamiennik dla kaw mieszanych.

Gwatemala Antiqua

dojrzewa na znacznych wysokościach. Jej pikantny i wyrafinowany oraz zrównoważony smak zaspokaja najwybredniejsze gusta koneserów, ma naturalny korzenny posmak i dużą zawartość kofeiny.

Arabica Hawajska

bardzo wysokiej jakości o intensywnym smaku z wyraźnym orzechowym akcentem. Daje mocny napar o wspaniałym aromacie.

Jamajka Blue Montain

najdroższa kawa na świecie, doskonale zrównoważona z akcentami owocowymi i kwaskowością. Daje intensywny i mocny aromat, jej smak odznacza się niezwykłą trwałością. Kawa dla koneserów.

Arabica Honduras

dobra jakościowo kawa z wysoką kwaskowością, o łagodnym smaku. Zalecana do mieszanek średniej mocy.

Arabica Kostaryka Tarazzu

najwyżej ceniona kawa kostarykańska, o czym decyduje jej lekki i czysty smak z nutą orzechową oraz cudowny aromat, dość orzeźwiająca i mocna.

Arabica Kubańska

o czystym smaku i średniej mocy, z niską kwaskowością i dymnym posmakiem. Dobrej jakości.

Arabica Meksykańska Maragogipe

o specjalnym sorcie ziarna, Daje subtelny, apetyczny, dojrzały i głęboki smak. Uprawiana w sposób naturalny. Nazywana również Elephant.

Arabica Nikaragua Superior

ma dobrą kwaskowość i naturalny koniakowy posmak, silnie aromatyczna o średniej mocy. łagodna w smaku, zalecana do kawy espresso, świetna na śniadanie.

Arabica Nowa Gwinea (Sigri Sifodet)

o zrównoważonym smaku i dużej mocy. Lekko syropowata o znakomitej kwaskowości. Dobra do espresso i mieszanek.

Arabica Tanzania AA

ostry i wyrazisty smak o łagodnej kwaskowości ze wspaniałym aromatem. Należy do najlepszych na świecie.

Arabica Kenia AB

jedna z najlepszych kaw na świecie o wyrazistym smaku. Ma znakomity aromat i owocowe akcenty smakowe, bardzo pobudzająca i orzeźwiająca. Uprawiana na wys. 1500-2100 m. n.p.m.

Arabica Zambia AA

bardzo dobrej jakości, w smaku przypomina kawę kenijską, lecz jest trochę od niej lżejsza. Zalecana do espresso i mieszanek.

Arabica Peruwiańska

o zrównoważonym smaku, niezbyt dużej mocy, dobra do mieszanek, ceniona za właściwą kwaskowość.

Arabica Indie Plantation A

winny, delikatny i pikantny posmak. Po zaparzeniu gęsta i ciężka, mocna o dość dużej zawartości kofeiny.

Indie Monsoon Malabar AA

jedna z niewielu kaw, która poddawana jest procesowi “monsunowania”, co nadaje jej wspaniały smak, o dużej zaw. kofeiny, doskonała popołudniowa kawa.

India Robusta Cherry AB

duża zawartość kofeiny, gorzkawo-cierpki posmak, mała kwaskowość o bardzo specyficznym smaku.

Robusta Indonezyjska

bardzo mocna o dużej zawartości kofeiny, małej kwaskowości i dużej gęstości

Robusta Wietnamska

duża zawartość kofeiny, zrównoważony smak i średnia kwaskowość. Kawa średniej klasy, nadaje się do mieszanek.

Robusta Uganda

równikowy klimat tego kraju zadecydował o przewadze upraw odmiany robusta. Charakteryzują się one pełnym, bogatym smakiem, b. dobrą kwaskowością oraz równowagą. Kawa o b. dużej zawartości kofeiny.

Arabica Kolumbia Mischung (bezkofeinowa)

bogaty, doskonale zrównoważony smak, bywa z akcentem orzechowym, o średniej kwaskowości, bardzo dobrze zrównoważona. Nie zawiera kofeiny.

CaffePrego to także szereg innych adresów poświęconych kawie, a oto niektóre z nich:

www.caffeprego.pl

www.caffeprego.net

www.kawa-online.com

www.kawa-online.pl

www.kawa.org.pl

www.latteart.pl

www.caffeprego.eu
Na stronach tych serwisów znajdziesz praktycznie każdą informację poświęconą tematowi kawy. Począwszy od historii poprzez metody uprawy, pochodzenia rośliny kawowca, a także przepisy na przyrządzanie tego napoju. A także najlepsze miejsca gdzie serwuje się najlepszą kawę. Będziesz także mógł podyskutować na forach dyskusyjnych w temacie kawy.[/wpcol_3fifth] [wpcol_2fifth_end id=”” class=”” style=””][/wpcol_2fifth_end]

Zapraszam serdecznie do odwiedzin w tych serwisach.

Piotr P

ClassiCafe