Jedzenie jest nam niezbędne do życia, ale kiedyś zdobycie pożywienia wymagało energii.
Obecnie, cieszymy się, że jest dostępne i tak łatwo po nie sięgnąć. Daje nam też przyjemność
i bywa nagrodą, więc czasami sięgamy po nie zbyt często. I wtedy tyjemy.
Jak zrzucać zbędne kilogramy?
Psychologia odchudzania mówi, że redukcja masy ciała musi rozpocząć się od chęci wprowadzenia zmian i konsekwencji w działaniu. Czyli od zmiany sposobu myślenia o odżywianiu.
O tym jak nie stracić motywacji rozmawiamy z dieetykiem oraz psychologiem.
Elwira Gliwska – dietetyk – Katedra Badań Rynku Żywności i Konsumpcji Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW. Specjalista w Narodowym Instytucie Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie (Państwowy Instytut badawczy).
Adrianna Chmielewska – psycholog Terapeuta TSR, oligofrenopedagog.
Źródło filmu