Polecam gorąco zapoznać się z jego treścią i oczywiście odwiedziny w tym miejscu bo materiał na niej zawarty to naprawdę kopalnia wiedzy na temat kawy.
RODZAJE KAW
Arabica Etiopia Sidamo
jej ziarno wygląda niezbyt atrakcyjnie, smak ma jednak znakomity, korzenno-czekoladowy. Nie jest ostry ani intensywny, głęboki, mocny aromat, lekka kwaskowość. Rośnie w stanie dzikim w naturalnym środowisku.
Arabica Etiopia Djimah
specyficzny, bogaty smak z akcentami winnymi i owocowymi. Mało atrakcyjny wygląd, lecz niepowtarzalny aromat. Rośnie dziko na wys. 1200 m. n.p.m.
Arabica Excelso Kolumbia
uchodzi za najlepszą kawę kolumbijską i ma też najwyższą cenę, łagodny bardzo naturalny i delikatny smak lekko kwaskowy oraz wspaniały aromat, jej smak często bywa określany słowem “jedwabisty” należy ona bowiem do najbardziej zrównoważonych, nadających się do picia o różnych porach dnia.
Arabica Kolumbia Supremo
Mocna i dojrzała, łagodnie kwaskowa z nieznacznym akcentem orzechowym, bardzo wysokiej jakości. Uprawiana na dużej wysokości.
Arabica Brazylijska Minas
o łagodnym i delikatnym smaku, pozbawiona goryczki, o niskiej kwaskowości i czekoladowym posmaku.
Arabica Brazylia Santos
wysokiej jakości ziarno uprawiane w rejon w rejonie Sao Paolo. Bardzo orzeźwiająca, lekko gorzkawa. Doskonały zamiennik dla kaw mieszanych.
Gwatemala Antiqua
dojrzewa na znacznych wysokościach. Jej pikantny i wyrafinowany oraz zrównoważony smak zaspokaja najwybredniejsze gusta koneserów, ma naturalny korzenny posmak i dużą zawartość kofeiny.
Arabica Hawajska
bardzo wysokiej jakości o intensywnym smaku z wyraźnym orzechowym akcentem. Daje mocny napar o wspaniałym aromacie.
Jamajka Blue Montain
najdroższa kawa na świecie, doskonale zrównoważona z akcentami owocowymi i kwaskowością. Daje intensywny i mocny aromat, jej smak odznacza się niezwykłą trwałością. Kawa dla koneserów.
Arabica Honduras
dobra jakościowo kawa z wysoką kwaskowością, o łagodnym smaku. Zalecana do mieszanek średniej mocy.
Arabica Kostaryka Tarazzu
najwyżej ceniona kawa kostarykańska, o czym decyduje jej lekki i czysty smak z nutą orzechową oraz cudowny aromat, dość orzeźwiająca i mocna.
Arabica Kubańska
o czystym smaku i średniej mocy, z niską kwaskowością i dymnym posmakiem. Dobrej jakości.
Arabica Meksykańska Maragogipe
o specjalnym sorcie ziarna, Daje subtelny, apetyczny, dojrzały i głęboki smak. Uprawiana w sposób naturalny. Nazywana również Elephant.
Arabica Nikaragua Superior
ma dobrą kwaskowość i naturalny koniakowy posmak, silnie aromatyczna o średniej mocy. łagodna w smaku, zalecana do kawy espresso, świetna na śniadanie.
Arabica Nowa Gwinea (Sigri Sifodet)
o zrównoważonym smaku i dużej mocy. Lekko syropowata o znakomitej kwaskowości. Dobra do espresso i mieszanek.
Arabica Tanzania AA
ostry i wyrazisty smak o łagodnej kwaskowości ze wspaniałym aromatem. Należy do najlepszych na świecie.
Arabica Kenia AB
jedna z najlepszych kaw na świecie o wyrazistym smaku. Ma znakomity aromat i owocowe akcenty smakowe, bardzo pobudzająca i orzeźwiająca. Uprawiana na wys. 1500-2100 m. n.p.m.
Arabica Zambia AA
bardzo dobrej jakości, w smaku przypomina kawę kenijską, lecz jest trochę od niej lżejsza. Zalecana do espresso i mieszanek.
Arabica Peruwiańska
o zrównoważonym smaku, niezbyt dużej mocy, dobra do mieszanek, ceniona za właściwą kwaskowość.
Arabica Indie Plantation A
winny, delikatny i pikantny posmak. Po zaparzeniu gęsta i ciężka, mocna o dość dużej zawartości kofeiny.
Indie Monsoon Malabar AA
jedna z niewielu kaw, która poddawana jest procesowi “monsunowania”, co nadaje jej wspaniały smak, o dużej zaw. kofeiny, doskonała popołudniowa kawa.
India Robusta Cherry AB
duża zawartość kofeiny, gorzkawo-cierpki posmak, mała kwaskowość o bardzo specyficznym smaku.
Robusta Indonezyjska
bardzo mocna o dużej zawartości kofeiny, małej kwaskowości i dużej gęstości
Robusta Wietnamska
duża zawartość kofeiny, zrównoważony smak i średnia kwaskowość. Kawa średniej klasy, nadaje się do mieszanek.
Robusta Uganda
równikowy klimat tego kraju zadecydował o przewadze upraw odmiany robusta. Charakteryzują się one pełnym, bogatym smakiem, b. dobrą kwaskowością oraz równowagą. Kawa o b. dużej zawartości kofeiny.
Arabica Kolumbia Mischung (bezkofeinowa)
bogaty, doskonale zrównoważony smak, bywa z akcentem orzechowym, o średniej kwaskowości, bardzo dobrze zrównoważona. Nie zawiera kofeiny.
CaffePrego to także szereg innych adresów poświęconych kawie, a oto niektóre z nich:
www.caffeprego.pl
www.caffeprego.net
www.kawa-online.com
www.kawa-online.pl
www.kawa.org.pl
www.caffeprego.eu
Na stronach tych serwisów znajdziesz praktycznie każdą informację poświęconą tematowi kawy. Począwszy od historii poprzez metody uprawy, pochodzenia rośliny kawowca, a także przepisy na przyrządzanie tego napoju. A także najlepsze miejsca gdzie serwuje się najlepszą kawę. Będziesz także mógł podyskutować na forach dyskusyjnych w temacie kawy.[/wpcol_3fifth] [wpcol_2fifth_end id=”” class=”” style=””][/wpcol_2fifth_end]
Zapraszam serdecznie do odwiedzin w tych serwisach.
Piotr P
ClassiCafe
1 thoughts on “Rekomendacja: Polecam serwis Caffeprego.PL”
Nie wiedziałem, że jest tyle kaw. Dzięki za art .